Vacanţa cu copiii!???
Planificarea unei vacanţe cu copii este într-adevăr foarte diferită de organizarea unei vacanţe in doi. Când se apropie prima vacanţă cu copilul, în mod sigur gândurile noaste nu se vor concentra asupra relaxării.
Dacă începem să ne gândim la obiectele pe care le folosim zi de zi acasă cu copilul, atunci primul nostru pas ar fi inchirierea unui camion. Cu cât frica noastră de posibilele greutăţi este mai mare, cu atât ne chinuim şi ne panicăm mai mult. Dacă ne concentrăm asupra greutăţilor şi problemelor, atunci şansele de a avea un concediu de coşmar cresc destul de mult. Să încercăm să planificăm de ce anume avem nevoie, să facem o lista cu necesităţi, adică cu obiectele de împachetat, iar dacă lista pare să fie prea lungă, să incercăm să o scurtăm. Este foarte important să ne gândim la tot şi la toate, de la “şapcă la pantofi”, de “dimineată până seara”. Este foarte important să ne gândim şi la eventuale evenimente neaşteptate: febră, tuse, diaree, înţepături de insecte, etc. Să nu uităm acasă nici articolele de plajă şi bălăceală.
Dintre toate bagajele, cel mai dificil de pregătit este bagajul copilului deoarece el are mai multe nevoi în vacanţă si trebuie să fim atenţi pentru a nu uita nimic important.
Urmăriti paşii de mai jos şi veţi şti ce să puneti in bagaj pentru o vacanţă cu copilul:
Haine şi accesorii:
Produse de îngrijire şi curăţenie: pregătiţi produsele de îngrijire ale copilului cu care s-a obişnuit acasă, astfel evitaţi posibilele reacţii alergice la cosmeticele străine. Nu uitaţi nici de creme/loţiuni antisolare şi de după plajă pentru copii, pălării / ochelari de soare, etc.
Trusa sanitară: luaţi de acasă medicamente necesare în caz de febră, tuse, dureri de gât, insolaţie, răni, înţepături de insecte, reacţii alergice, diaree, nas înfundat. Consultaţi medicul de familie înainte de plecare.
Jucării, jocuri şi cărţi: luaţi cu dvs. câteva jucării preferate şi eventual câteva noi şi explicaţi copilului că acestea vor fi jucăriile de vacanţă.
Obiecte de dormit: dacă aveţi un obiect cu care copilul e obişnuit să adoarmă (jucărie pluş, pernuţă, suzetă, etc), să nu îl uitaţi acasă.
Geanta cu jucăriile şi jocurile pregătite pentru călătorie (vezi capitolul „Jocuri şi ocupaţii in timpul călătoriei”)
Altele: dacă plecaţi la drum cu un copil mic, nu uitaţi: căruciorul tip sport, pliabil, pătuţul pliant (dacă nu este pus la dispoziţie de unitatea de cazare), încălzitorul de biberon (dacă este cazul), farfuria şi tacâmurile copilului, cerealele şi borcanele cu mâncare, lapte formulă, scutece, serveţele umede testate de acasă, cu care copilul este deja obişnuit.
În ce să împachetaţi?
Dacă o să căutaţi geanta, geamantanul, valiza ideală, trebuie să vă spunem că acestea nu există. Fiecare persoană preferă altceva.
In cazul în care călătoriţi cu avionul, vă recomandăm ca bagajul care va fi transportat în cala avionului să fie dintr-un material rezistent, prevăzut cu încuietori, etichetat cu numele şi adresa dvs. (inclusiv un nr. de telefon la care puteţi fi contactat in caz de pierdere). Aveţi grijă că nu se primesc bagaje care depăşesc greutatea de 32 kg. Totodată vă recomandăm ca aceste valize să fie dotate cu rotile, pentru a fi transportate mai uşor; cu mâner culisabil care să permită bagajului să fie tras fără aplecare, carcasa să fie din material rezistent, dur (plastic), să fie prevăzute cu semne distinctive pentru o identificare mai uşoară, să fie cu lacăt, iar dimensiunile să fie acceptate fără probleme de companiile de zbor. Interesaţi-vă la compania de zbor cu care urmează să călătoriţi despre limita de greutate a bagajelor şi dacă copiii au sau nu dreptul la bagaje.
Greutatea maximă a bagajelor
Pasagerii care călătoresc la clasa economică pot avea un bagaj de 20 kg (44 lbs) fără taxe suplimentare.
Pasagerii care călătoresc la clasa Business pot avea un bagaj de 30 kg (66 lbs).
Aceste restricţii de greutate se aplică tuturor zborurilor spre şi din toate ţările, cu exceptia Statelor Unite, Canada şi Mexic
La cursele spre şi din Statele Unite, Canada şi Mexic, toţi pasagerii pot transporta două bagaje scutite de taxe. Cele două bagaje nu trebuie să depăşească 158 cm fiecare (lungime + lăţime + înălţime). Greutatea maximă permisă este de 23 kg (70 lbs) per bagaj.
Deci, în funcţie de destinaţia dvs., greutatea maximă a bagajelor poate fi:
* pentru Europa – 20 kg/pers.(clasa Economy) sau 30 kg-pers.(clasa Business)
* pentru USA/Canada – 2×23 kg/pers.
Greutatea admisă dacă călătoriţi cu copiii:
Copiii pot călători cu dumneavoastră in mai multe moduri, în funcţie de vârsta pe care o au:
-Pentru bebeluşii sub 6 luni (max. 65 cm, max. 9 kg) puteţi rezerva un leagăn.
-Puteţi lua proviziile necesare îngrijirii copilului (sub 2 ani) la bord (max. 10 kg).
-Indiferent de vârsta copilului puteţi lua la bord căruciorul acestuia.
-Copiii sub 2 ani îi puteţi ţine în braţe. Pentru copiii peste 2 ani, puteţi rezerva un loc.
Copilul dumneavoastră poate călători şi în propriul său scaun de siguranţă, dacă acesta poate fi ataşat de scaunul avionului cu centura de siguranţa. Un adult poate călători cu maxim doi copii. Conform regulilor de siguranţă, puteţi ţine in braţe doar un copil; pentru al doilea copil puteţi rezerva un loc. În cazul curselor charter greutatea maximă admisă a bagajelor de cală este de 15 – 20 kg / persoană (inclusiv pentru copii). Pentru fiecare kg de bagaj în plus faţă de cele 20 kg admise, pasagerul va plăti aproximativ 5-8 EURO/kg excedent de bagaj (acesta înseamnă greutatea bagajului peste limita maximă admisă înscrisă în biletul de călătorie.Acesta poate avea până la 60 kg în plus faţă de limita admisă şi se acceptă doar în cazul în care există spaţiu disponibil în calele avionului. fiind taxat suplimentar la un tarif care este publicat). Pasagerii sunt rugaţi ca înainte de predarea bagajelor la ghişeu să-şi asigure personal închiderea (încuierea) acestora. Bagajele de mână acceptate sunt cele ale căror dimensiuni totale nu depăşesc 115 cm (de ex. 55 x 40 x 20 cm). Bagajele de mână sunt extrem de importante, deoarece doar aici putem pune obiectele de care avem nevoie pe parcursul zborului, deoarece celelalte bagaje nu sunt accesibile în această perioadă. În cazul în care bagajul de cală se pierde, se rătăceşte va rugăm să anunţaţi departamentul “Bagaje pierdute” imediat ce constataţi lipsa acestuia.. Comisia Europeană (CE) intenţionează să prezinte în 2010 noi reguli privind bagajele pierdute în aeroporturi, acestea reprezentând o problemă extrem de serioasă. În cazul în care valiza dvs. a fost deterioarată pe parcursul transportului, şi acest lucru trebuie anunţat reprezentanţilor companiei de zbor cu care aţi călătorit.
În cazul călătoriei cu trenul împachetarea este aproape la fel ca şi în cazul călătoriei cu avionul, adică limitată, deoarece aici greutatea trebuie cărată de dvs., şi pe tot parcursul drumului trebuie să fiţi atenţi la bagaje (la escale, la urcare, la sosire, în gări, etc.)
În cazul călătoriei cu maşina, aveţi mai multă libertate, puteţi transporta mai multe obiecte. Atenţie cum împachetati, nu afectaţi călătoria comodă a pasagerilor.
CUMPĂRĂTURI ÎN UE
Cantitatea de mărfuri pe care o puteţi cumpăra şi lua cu dumneavoastră când călătoriţi în interiorul Uniunii Europene nu este limitată, atâta timp cât cumpărăturile sunt pentru uz personal şi nu sunt destinate comercializării.
Pentru detalii click AICI
BIOSECURITATEA
Introducerea de transporturi personale de carne şi de produse lactate în UE continuă să reprezinte o ameninţare reală asupra sănătăţii animale. Se ştie, de exemplu, că agenţi patogeni periculoşi care cauzează boli animale cum ar fi febra aftoasă şi pesta porcină clasică se pot găsi în carne şi în produse lactate. Prin urmare, s-ar putea introduce agenţi patogeni în UE dacă se importă carne şi produse lactate din ţări nemembre UE unde pot circula astfel de agenţi patogeni.
Din aceste motive, UE are reguli stricte privind ce şi cum dumneavoastră – în calitate de călător – puteţi introduce în privinţa produselor de origine animală sau a animalelor vii. Aceste reguli vă permit să jucaţi un rol crucial în prevenirea introducerii şi a răspândirii de boli în UE.
Responsabilitatea pentru biosecuritatea la frontiere aparţine autorităţilor competente din statele membre şi călătorilor înşişi. Autorităţile naţionale sunt responsabile pentru punerea în aplicare a regulilor UE privind transportul produselor de origine animală şi al animalelor de companie în scopuri personale. Pentru a putea respecta regulile puse în aplicare de statele membre, călătorilor trebuie să li se comunice informaţiile în mod eficient. În plus, trebuie utilizate toate măsurile disponibile pentru a preveni şi pentru a identifica transporturile personale ilegale de carne şi de produse lactate prin intermediul bagajelor călătorilor sau chiar prin poştă.(Sursa www.one-health.eu)
Vizualizaţi filmul informaţional