Călătoria cu copii minori în străinătate

Multe state restrictioneaza calatoriile minorilor in strainatate, daca acestia nu sunt insotiti de parinti sau de tutorii lor legali sau daca parintii ori tutorii legali nu si-au dat consimtamantul.

In Romania, legislatia aplicabila (Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate) prevede ca minorilor romani li se permite iesirea din tara numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora.Deci, copii cu varsta sub 18 ani NU pot calatori în strainatate neinsotiti.

Copiii minori pot iesi din tara daca îndeplinesc urmatoarele conditii:

  •  detin pasaport valabil sau card de identitate (pentru copii sub 14 ani este necesar pasaport)

Cartea de identitate (CI) este valabila doar în statele membre ale Uniunii Europene (UE): Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia,

Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea

Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

 

  • sunt însotiti de ambii parinti;

SAU

 

  • sunt însotiti de un parinte aflat în posesia, dupa caz, a unuia dintre documentele urmatoare:

– declaratia celuilalt parinte, declaratie autentificata de catre notar, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la

efectuarea calatoriei.

– certificatul de deces al celuilalt parinte

– hotarare judecatoreasca definitiva de încredintare a copilului etc.

SAU

 

  • sunt însotiti de un adult aflat în posesia

– certificatului personal de cazier judiciar

si a

– declaratiei autentificate din partea ambilor parinti din care sa rezulte acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei.

 

MODEL DECLARATIE: AICI

 

Pentru mai multe informatii despre conditiile de calatorie in strainatate ale copiilor minori, recomandam consultarea informatiilor oferite de Inspectoratul General al Politiei de Frontiera Romane (www.politiadefrontiera.ro, capitolul Conditii de calatorie).

In cazul in care calatoriti in strainatate impreuna cu un copil minor, va recomandam urmatoarele:

 

* Incheiati, inainte de efectuarea deplasarii, o asigurare de calatorie pentru copil, care sa includa acoperirea cheltuielilor medicale in caz de imbolnavire sau accident (inclusiv transportul in Romania).

* Informati-va despre riscurile eventuale de boli transmisibile la copii, care pot fi prezente in tara in care calatoriti; consultati un medic inainte de efectuarea deplasarii si solicitati toate infromatiile privind masurile de protectie si materialele medicale pe care le puteti lua.

* Nu lasati copilul nesupravegheat in nici o situatie, dar mai ales in aeroporturi sau in zone aglomerate (gari, autogari, piete, magazine).

* Nu lasati copilul in compania unor persoane necunoscute.

* In cazul in care copilul merge la scoala / gradinita / miniclub, informati-va despre conditiile de securitate ale incintei respective si lasati coordonatele dumneavoastra de contact personalului de ingrijire; asigurati-va ca regulile de aici in privinta preluarii copiilor dupa program sunt foarte stricte si nu permit preluarea copiilor de catre alte persoane decat parintii.

* Daca copilul dumneavoastra dispare sau se rataceste, anuntati imediat autoritatile locale de politie si ambasada sau consulatul Romaniei.

 

(sursa: MAE)

Share Button