Călătoria cu maşina, cu copii poate fi o adevărată provocare pentru orice părinte. Dar în ciuda acestei provocări aveţi ocazia de a experimenta ceva UNIC şi de a petrece mai mult TIMP împreună. Timp numai pentru membrii familiei, fără distragerea atenţiei de către probleme din viaţa de zi cu zi. Timp pentru conversaţii, cântece şi multe multe jocuri împreună. Este un timp valoros, deci aveţi grijă să nu-l risipiţi. Să aveţi parte de multe călătorii fericite împreună!!!!
Călătoriile lungi cu maşina pot fi plictisitoare pentru copii şi pot provoca dureri de cap părinţilor. Pentru a avea o călătorie cât mai plăcută şi pentru ca vacanţa să nu înceapă cu un coşmar, vă punem la dispoziţie câteva sfaturi de călătorie:
Înainte de plecare:
– faceţi rost de hărti, ghiduri turistice, broşuri, sau căutati pe internet idei de călătorie şi itinerare
– planificaţi cu atenţie traseul – nu uitaţi să faceţi rost de o hartă detaliată a regiunii care urmează să fie străbătută sau de un GPS cu programele şi hărţile corespunzătoare instalate. Aveti grijă să nu planificaţi traseuri/ etape prea lungi şi să va programaţi o oprire la fiecare 200 -300 km (2-3 ore)
– să pregătiţi o trusă de scule pentru reparaţii simple, câteva piese de schimb (becuri, filtre, siguranţe, roată de rezerva, cricul, triunghiul reflectorizant, extinctorul, o lanternă, cuţit sau alt instrument pentru tăiat, frânghie (coardă), o rolă de scotch sau bandă adezivă;
– verificaţi trusa medicală
– starea tehnica a maşinii să fie impecabilă- duceţi maşina la service pentru o inspecţie atentă că totul să fie conform recomandărilor date de producatorul maşinii.
– să pregatiţi documentele necesare de călătorie cu maşina:
paşaport/Carte de Identitate (în funcţie de tara în care călătoriţi)
Certificatul de înmatriculare al autovehiculului;
Permis naţional de conducere / Permis Internaţional de Conducere
Poliţa de Răspundere Civila Auto a automobilului, care, începând cu ianuarie 2007, cuprinde şi Cartea Verde – verificaţi excepţiile la firma de asigurări;
cardul european de asigurare – confera dreptul de a beneficia de asistentă medicală de urgenţă la spitale de stat;
asigurare medicală privată, pentru a beneficia de o asistenţă medicală completă;
Procura/împuternicire notarială în cazul în care nu conduceţi autovehiculul personal şi proprietarul nu călătoreşte cu dvs.
– să pregătiţi un rând de chei de rezervă, păstrat la dvs. – nu în maşina- pentru eventualele situaţii când se blochează uşile cu cheia în contact.
– să procuraţi pungi de plastic sau de hârtie pentru cazurile de rău în maşina şi saci pentru a aduna gunoiul din timpul mersului.
– să achiziţionaţi scaune de maşina pentru copii conform standardelor în vigoare, din grupa potrivită vârstei copilul dvs, astfel: Copiii cu vârsta sub 12 ani sau cu înălţimea sub 135 cm trebuie să poarte centuri de siguranţă în scaun special omologat pentru copii.
– Scoică pentru bebeluşi (0+) (0 pana la 13 kg)
– Grupa I (9 până la 18 kg)
– Grupa II (15 până la 25 kg)
– Grupa III (25 până la 36 kg)
– nu uitaţi de jaluzele/paravane de soare, pentru a proteja copiii în timpul mersului
– informaţi-vă care sunt regulile de circulaţie pe drumurile din tara în care călătoriţi (sau pe care o tranzitaţi)
– dotări obligatorii ale autoturismului în Europa
– să aveţi pregătit un set de copii de pe actele de călătorie, pentru situaţii de pierdere
– pregătiţi din timp activităţile, jocurile şi jucăriile (pentru copii foarte mici: o jucărie nouă care să-i atragă atenţia: un animal de plastic, un centru de activităţi cu beculeţe şi zgomote, o carte plină de poze colorate, zornăitoare. Pentru copiii mai mari: puzzle, carte de colorat, figuri, maşinuţe, un pachet de cărţi, jocuri de călătorie -jocuri magnetice-, console de joc portabile (PSP), sau chiar un DVD player portabil, care poate transforma maşina într-o cinema – fără ca mama sau tata să le întrerupă cu repetarea neîncetată “gata pentru azi, ieşiţi la joacă”:), un “Jurnal de vacanţă” cu o hartă pe care sunt marcate opririle, destinaţia finală, locurile de vizitat, şi multe pagini goale, pe care să memoreze lucrurile interesante observate) cu care să ţineţi ocupaţi copiii în timpul călătoriei
– mingi, frisbee, etc.- jucării de exterior utile în timpul opririlor, pentru a mai consuma din energie acumulată
– niciodată să nu lăsaţi copiii singuri în maşina, este foarte periculos!
– să aveţi cu dvs. paturica, perniţa sau orice jucărie de pluş cu care doarme copilul. Lucrurile obişnuite îl vor linişti şi îl vor ajuta să adoarmă mai uşor
– în cazul în care călătoriţi iarna, nu uitaţi de lanţuri antiderapante, lopată de zăpadă, 1-2 paturi, perne de călătorie
În timpul călătoriei
– cel mai important lucru de care trebuie să ţineţi cont este siguranţa copilului şi să găsiţi o ocupaţie ca să-l ţineţi liniştit
– verificaţi dacă scaunele de maşina a copilului/copiilor sunt fixate corespunzător
– să vă asiguraţi că toată lumea a fost la toaletă înainte de a se urca în maşină – să nu beţi multe lichide înainte şi în timpul mersului
– să aveţi la dvs. băutura preferată, obişnuită a copilului (fiţi atenţi la deshidratare la copiii foarte mici- nu săriţi peste mese)
– să nu călătoriţi când temperaturile sunt foarte mari
– dacă alegeţi să călătoriţi noaptea, poate copilul/copiii va/vor dormi aproape tot drumul
– să nu puneţi obiecte dure sau grele pe bancheta din spate a maşinii; risc de cădere pe copil în caz de oprire bruscă.
– să nu fumaţi în maşină, mai bine profitaţi de opriri
– să nu călătoriţi cu geamurile deschise, curentul poate provoca probleme copiilor
– să nu ascultaţi muzica tare
– să aveţi la dvs. bani cash: pentru taxe de drum, poduri, utilizare toalete, etc.
– să nu luaţi persoane care fac autostopul
– să nu intraţi în discuţii cu ceilalţi şoferi din trafic
– să vă opriţi la fiecare 200-300 km (ori la fiecare 2-3 ore)
– să aveţi pregătiţi saci de plastic sau de hârtie pentru cazurile de rău de maşina
– să aveţi pregătit un rând de haine de schimb pentru cazuri de accidente: vărsarea lichidelor, murdărire, pete de mâncare, etc.
– când călătoriţi cu copil mic, să aveţi pachetul cu scutece de schimb şi şerveţelele umede la îndemână
– să cântaţi, să vă jucaţi (nu şoferul), să discutaţi, să mâncaţi – încercaţi să vă simţiţi bine împreună. Sigur nu doriţi ca mâncatul să fie singurul motiv pentru care copii stau în linişte în maşina, dar nişte gustări sănătoase (fructe uscate, sticksuri, etc.), vă mai ajută să scăpaţi de întrebările neîncetate cum ar fi “când mâncăm”. Poate vreţi să vă opriţi să luaţi masa undeva la un restaurant, sau picnic- motiv de a scăpa puţin de maşină 🙂 Să nu îi indopaţi cu dulciuri – poate pe moment e o idee bună şi vor sta în linişte, dar după un timp zahărul din dulciuri îi va schimba în nişte aparate zgomotoase şi greu de controlat.
– ascultaţi muzică de copii sau muzica lor preferată, indiferent de cât de mult doriţi să ascultaţi muzica rock sau altceva – copiilor le place mai mult muzica “lor”. E bine să aveţi mai multe CD-uri, deoarece copiii nu se plictisesc de aceste cântece, şi pentru “liniştea” dvs. e bine să aveţi mai multe variante.
– nu uitaţi sa achitaţi taxele de drum, să achiziţionaţi vignette-le obligatorii în ţara în care călătoriţi
– fiţi atenţi la limitele de viteză din ţara în care călătoriţi
– aveţi grijă la reglementările referitoare la utilizarea detectoarelor de radar în Europa
– alte informaţii şi sfaturi importante referitoare la călătoria cu maşina în ţările din Europa
Opriri:
– opririle sunt foarte importante pentru toţi membrii familiei: plimbaţi-vă puţin, alergaţi, săriţi. O minge, un frisbee vă pot ajuta mult
– o masă în aer liber, un picnic ar putea fi o amintire plăcută pentru toată lumea şi un motiv de a lua puţin aer liber, de a alerga, de a sări, de a mânca. (Un copil flămând este un copil neliniştit)
– puteţi să vă opriţi chiar la fast food-uri care au terenuri de joaca amenajate pentru copii, astfel copiii se pot juca puţin până le soseşte mâncarea.
În timpul unei călătorii cu maşina cu copii, trebuie să fiţi foarte flexibili cu timpul, deoarece niciodată nu puteţi fi siguri la ce ora veţi ajunge exact: pot interveni opriri neaşteptate. Dacă vedeţi că sunteţi în întârziere, anunţaţi unitatea de cazare, unde trebuie să ajungeţi despre acest lucru- altfel puteţi rămâne fără cazare!
La sosire:
– parcaţi maşina într-un loc sigur (parcarea hotelului, parcare păzită)
– fiţi atenţi la reglementările locale referitoare la parcare (unde şi cât se parchează, este cu sau fără plată, etc.)
– nu lăsaţi nimic în maşina, mai ales nu lăsaţi lucruri de valoare la vedere – nu-i tentaţi pe infractori
– asiguraţi-vă că aţi închis maşina
Călătoriile dvs. sunt relaxante, cu multe opriri? Sau obişnuiţi să conduceţi maşina ca o rachetă spaţială, zburând distanţe mari fără opriri? Majoritatea noastră oscilează între aceste extreme….dar cu ajutorul sfaturilor de mai sus puteţi supravieţui şi chiar savura călătoriile împreună cu copiii!