Călătoria cu avionul

Călătoria cu avionul împreună cu copii mici, adesea poate provoca o mulţime de griji.

Pentru a vă uşura acest lucru vă punem la dispoziţie câteva idei de călătorie:

*  căutaţi pagina web a companiei aeriene cu care urmează să călătoriţi şi căutaţi informaţiile referitoare la zbor cu bebe sau copil mic. Ceea ce găsiţi acolo, vă va pregăti la ce să vă aşteptaţi.

*  verificaţi dacă se poate rezerva din timp un pătuţ pentru bebe (nu fiecare companie permite acest lucru, iar dacă permite anunţă numai cu un anumit timp înaintea călătoriei în funcţie de disponibilăţi).

*  încercaţi să ajungeţi mai repede la aeroport, deoarece cu copii veţi avea nevoie de mai mult timp pentru procedurile de check-in.

*  asiguraţi-vă dacă compania de zbor oferă serviciul de pre-îmbarcare- în cazul în care există, atunci părinţii şi copiii vor fi primii cărora li se permite urcarea la bordul avionului.

*  zâmbiţi drăguţ şi neajutorat la toată lumea şi poate scăpaţi de cozile lungi de la îmbarcare

*  la check-in interesaţi-vă dacă avionul este plin sau dacă există locuri libere. In caz norocos puteţi să obţineţi un loc în vecinătatea unui scaun liber. Acest lucru poate fi foarte util în cazul în care călătoriţi cu un copil de 0-24 luni, care nu beneficiază de loc separat.

*  încercaţi să vă îmbarcati printre primii şi să coborâţi printre ultimii, astfel puteţi beneficia de mai multa asistenţă şi ajutor din partea personalului de la bord.

*  un alt lucru foarte important care vă poate ajuta mult în perioada de aşteptare, este căruciorul pliant (tip sport sau umbrelă) al copilului. Încercaţi să-l ţineţi alături de dvs. cât se poate de mult (chiar până la îmbarcare) sau să-l consideraţi “bagaj de mână”. Căruciorul va oferi copilului posibilitatea de a dormi în caz de aşteptare de durată (nu uitaţi că pot interveni şi întârzieri) si dvs veţi putea căra multe din obiectele necesare pe lângă bagajul de mână. Atenţie însă, dacă aveţi biscuiţi, fructe sau alte alimente rămase în buzunarele căruciorului, e important să le aruncaţi înainte de check-point pentru a evita eventualele amenzi referitoare la transportul de alimente.

*  bagajul de mână, care va fi luat cu dvs. în avion trebuie să conţină tot ce aţi putea avea nevoie pentru copil şi dvs. în timpul zborului, în funcţie de obiectele permise de compania de zbor. Atenţie la pregătirea bagajului de mână, deoarece pe tot parcursul zborului este singurul la care aveţi acces, până la recuperarea bagajului de cală. Deci obiectele din bagajul de mână sunt singurele disponibile şi este normal să păstraţi în el cele mai importante lucruri de care aţi putea avea nevoie. Vă sfătuim să nu acceptaţi să transportaţi bagajele de mână aparţinând altui pasager!!! Atenţie ca reglementările companiilor de zbor referitoare la bagajul de mână diferă la anumite amănunte (vă rugăm să verificaţi înainte de plecare reglementările companiei/companiilor de zbor cu care urmează să călătoriţi).

De obicei, în bagajul de mână sunt interzise:

– produse de origine animală

– arme ofensive, muniţii, artificii sau alte obiecte periculoase, cuţite, lame de ras, foarfece, şurubelniţe, bastoane cu capete de metal, echipamente sportive (bâte de baseball, croşe de golf, beţe de schi, tacuri de biliard, undiţe etc). Nu se acceptă nici imitaţiile de arme sau jucăriile de acest tip

– produse lichide şi solide inflamabile

– materiale corozive- cosmetice lichide & produse de toaletă (creme, ruj lichid, parfum, pastă de dinţi etc). Există totuşi posibilitatea să împachetaţi astfel de produse într-o pungă transparentă, resigilabilă, de maxim 100 ml, în care să puneţi obiecte precum geluri, paste, creme, loţiuni, uleiuri, parfumuri, gloss lichid, siropuri etc. Este obligatoriu ca fiecare pasager să prezinte separat acest pachet la controlul de securitate al aeroportului.

 

Vă recomandăm să aveţi in bagajul de mână:

– câteva scutece în plus faţă de cât consideraţi necesar în mod normal, pentru a nu fi luat prin surprindere

– minim un schimb de haine pentru copil şi pentru dvs. pentru eventualele accidente (vărsatul lichidelor, pătat, etc.)

– ceva haine mai călduroase (un tricou, un pulover, etc.) deoarece in timpul zborului veţi putea avea nevoie de acesta din cauza temperaturii de la bord

– jucării, cărţi, cărti de joc cu care să îl ţineţi ocupat pe cel mic. Zborurile foarte lungi (7 – 12 ore) au ecrane comune, sau individuale pe spatele scaunului din faţă. Nu doar adulţii se uită la un film sau ascultă muzică la radio. Şi cei micuţi se pot juca diverse jocuri (tip jocuri de calculator) sau se pot uita la canalul special cu desene animate.(Vezi capitolul Jocuri şi jucării în timpul călătoriei)

– dacă aveţi vreun obiect cu care e obişnuit să doarmă copilul, aveţi grijă ca acesta să nu fie uitat acasă (jucărie pluş, păturică, o pernă, etc)

– mâncare şi băutură la bord pentru copil: Întotdeauna să luaţi mâncarea copilului, farfurioara şi tacâmurile personale. Biberonul pentru cel mic este un lucru important despre care trebuie să vă informaţi. Compania aeriana vă va informa dacă puteţi trece de check-in cu lichide de acest gen, fie ele şi lapte. In caz contrar, puteţi să cumpăraţi apa după ce treceţi de poarta de îmbarcare şi să pregătiţi o doză cu lapte praf. În cazurile persoanelor care urmează un anumit regim, pentru pasagerii care urmează un tratament şi pasagerii care călătoresc cu copii mici se pot accepta produse precum mâncarea lichidă, apa sterilizată, hrana dietetică specială, făcută în scopuri medicale, medicamentele necesare pasagerului. Adulţilor li se permite să urce la bord cu mâncare specială pentru copii, snacks-uri, gustări, etc. Este normal ca celor mici să nu li se potrivească neapărat mâncarea servită la bord şi orarul meselor oferite, şi atunci au nevoie de propriul lor meniu. Dacă între mesele servite în avion aveţi nevoie de suc sau apă pentru copil, solicitaţi personalului de la bord. Întotdeauna să verificaţi temperatura mâncării încălzite de personalul de la bord înainte să o daţi copilului.

*  schimbarea scutecelor: câteva avioane au toalete mai spaţioase cu o masă de schimb în ea, iar în alte cazuri personalul de la bord vă va pregăti un loc unde să schimbaţi scutecele. Toaletele sunt mai ocupate după servirea mesei, adică după colectarea tăvilor (cauzate poate de vinul gratuit şi a doua ceaşcă de cafea) şi cu o oră înaintea aterizării (pasagerii încearcă să se împrospăteze înainte de sosire). Toaletele sunt mai liniştite după stingerea luminilor, deoarece majoritatea pasagerilor dorm sau se uită la un film. Profitaţi de aceste momente şi schimbaţi scutecele, atunci când nu vă presează o coadă lungă de pasageri care aşteaptă la toaletă.

*  în timpul călătoriei purtaţi haine şi pantofi comozi şi să aveţi un rând de haine de schimb

*  somnul în timpul zborului: câteodată pătuţurile pentru copii mici sunt aşezate sub ecranul din faţă care poate deranja somnul copilului. Puteţi folosi pături pentru a proteja copilul de lumină, şi de aerul condiţionat. În cazul în care aveţi un sac de dormit, luaţi-l cu dvs., deoarece în acest caz copilul va fi acoperit cu ceva personal şi va putea dormi nederanjat, chiar şi atunci când trebuie sa coborâţi din avion. Este un mit ca zgomotul motoarelor îl vor adormi pe micuţ. Încercaţi cât se poate să-i păstraţi orele de somn.

*  în cazul în care călătoriţi cu partenerul, discutaţi încă de acasă responsabilităţile fiecăruia. Solicitaţi locuri învecinate, astfel în timp ce unul dintre parteneri doarme, celălalt poate avea grijă de copil.

*  consideraţi orice minut de relaxare un bonus

*  zâmbiţi cât mai mult la copii, ignoraţi persoanele nepoliticoase, numai dvs. ştiţi ce e bine pentru copilul dvs.

*  să nu vă îngrijoraţi de ce cred ceilalţi pasageri despre dvs, poate niciodată nu vă veţi mai întâlni cu aceştia. În loc de îngrijorare concentraţi-vă asupra copilului. Dacă copilul este agitat, liniştiţi-l pentru binele lui, nu pentru ce gândesc alţii.

*  completaţi cardurile de intrare în ţara de destinaţie pe fiecare parte şi să semnaţi încă în avion, astfel reduceţi timpul de trecere la punctele de frontieră la sosire.

*  să aveţi paşapoartele într-un loc sigur şi uşor de prezentat, chiar puteţi să puneţi cardurile de intrare la pagina unde este fotografia, astfel reducând puţin din timpul de la punctul de verificare.

*  nu uitaţi de etichetarea bagajelor de cală, a căruciorului cu numele şi adresa dvs, precum şi numărul de telefon unde puteţi fi contactaţi în caz de pierdere a bagajului

*  referitor la regulile de transport privind copiii şi femeile gravide, vă rugăm să vă interesaţi la compania de zbor cu care urmează să călătoriţi, deoarece:

# copiii pot călători cu bilet cu tarif redus (copil: 2-14 ani şi sugar 0-2 ani))

# copiii pot călătorii în braţele părinţilor sau pe loc propriu

# femeile însărcinate trebuie să informeze transportatorul despre numărul de săptămâni al sarcinii în momentul calatoriei. De obicei, după săptămâna 28 al sarcinii puteţi călători numai cu certificat medical eliberat de medicul specialist.

# precum şi datorită multor alte reglementări proprii fiecărei companii aeriene în parte

Detalii referitoare la siguranta aeriana: AICI

 

Share Button